Χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για σωστή συντήρηση της μηχανής σας, για την οργάνωση ενός 2ημερου ή πολυήμερου ταξιδιού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ….

Χρήσιμες συμβουλές για οργάνωση ταξιδιού

Τα βασικά (μέρος 1ο)

Η επιλογή προορισμού μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική για τον καθένα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες. Σε κάθε περίπτωση, μη δίνετε σημασία στην εικόνα που σχηματίζουν τα ΜΜΕ για κάποιες φτωχές χώρες. Πάρτε ένα Lonely planet, αναζητήστε πληροφορίες στο internet, οργανωθείτε καλά και δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Το πιο πιθανό είναι να γυρίσετε θετικά εντυπωσιασμένοι.

Ακόμη όμως και στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος να βρει πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς. Η μεγαλύτερη οικειότητα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να περιπλανηθεί εκτός της τουριστικής περιοχής μιας πόλης/χώρας και να αναμειχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με τους ντόπιους.

Για τους πιο τολμηρούς και όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες εμπειρίες συστήνω 2 sites που και εγώ πρόσφατα ανακάλυψα. hospitalityclub.org και couchsurfing.com. Οι σελίδες αυτές αποτελούν μια κοινότητα ανθρώπων απ’ όλο το κόσμο που προσφέρουν φιλοξενία στο σπίτι τους ή απλά διατίθενται να δείξουν την πόλη τους σε έναν ταξιδιώτη.

Η συμμετοχή στην κοινότητα είναι δωρεάν και η προσφορά των μελών γίνεται χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να φιλοξενήσετε για να σας φιλοξενήσουν. Προφανώς θα αναρωτιέστε πώς λειτουργεί κάτι τέτοιο. Βασίζεται σε ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό, ανθρώπους που τους αρέσει να προσφέρουν, που βρίσκουν ενδιαφέρουσα τη γνωριμία με άλλους ταξιδιώτες και που τελικά όταν φιλοξενούν κάποιον έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πράγματα για το πολιτισμό μιας χώρας χωρίς να ταξιδέψουν εκεί. Ο καθένας επιλέγει αν και ποιον θα φιλοξενήσει, βάσει της περιγραφής που κάνει κάθε μέλος για τον εαυτό του (ενδιαφέροντα, κλπ) αλλά και της κριτικής που του έχουν κάνει άλλα μέλη που γνώρισε στο παρελθόν.

Οι κοινότητες αυτές έχουν πάνω από 200 χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο και περίπου 1000 από την Ελλάδα. Εκτός από το οικονομικό κέρδος, ένας ταξιδιώτης έχει έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει πολύ καλύτερα ένα τόπο, να δει τον πραγματικό τρόπο ζωής άλλων ανθρώπων και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους. Είναι εξαιρετική εμπειρία!

Πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι διαβάστε λίγα πράγματα για την ιστορία του τόπου που επισκέπτεστε. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα αυτά που θα δείτε. Δε θα είναι τυχαίες εικόνες στα μάτια σας, αλλά εικόνες με νόημα. Ακόμα και η συμπεριφορά των ανθρώπων θα σας γίνει περισσότερο κατανοητή.

Ενημερωθείτε για πιθανά εμβόλια που πρέπει να κάνετε (αν πηγαίνετε εκτός Ευρώπης). Μερικά είναι απαραίτητα για να μπείτε στη χώρα και μερικά συνίστανται από τους γιατρούς. Ψάξτε έγκαιρα για το θέμα αυτό, καθώς μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε τα εμβόλια 2-3 μήνες πριν την αναχώρησή σας. Πχ το εμβόλιο ηπατίτιδας Α είναι αρκετά χρήσιμο, γιατί η ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα σε βρώμικο περιβάλλον. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση. Καλύτερα ψάξτε στο internet σε σοβαρές σελίδες όπως πχ η masta-travel-health.com

Ελέγξτε αν η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που έχετε προσφέρει roaming στη χώρα που πάτε και αν υπάρχει κάλυψη στην πόλη που θέλετε.

Ελέγξτε τον τύπο πρίζας ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα προορισμού σας. Μια κατατοπιστική σελίδα είναι η kropla.com Θα βρείτε μετατροπείς σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Μάθετε για το νόμισμα της χώρας, την ισοτιμία του και ελέγξτε από την τράπεζά σας αν μπορείτε να κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ εκεί. Μάθετε αν υπάρχουν αρκετά ΑΤΜ και αν γίνονται δεκτές οι πιστωτικές κάρτες.

Συνήθως είναι καλό να έχετε και κάρτα και μετρητά σε δολάρια/ευρώ (ανάλογα τη χώρα) και ταξιδιωτικές επιταγές (travellers cheques).

Ενημερωθείτε για το κλίμα της χώρας και μερικές μέρες πριν, κοιτάξτε την πρόγνωση του καιρού από σελίδες όπως:
weather.com & wunderground.com

Ελέγξτε το διαβατήριό σας. Αρκετές χώρες απαιτούν να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ημερομηνία εισόδου σας στη χώρα. Αν χρειαστεί πηγαίνετε στη πρεσβεία για βίζα.

Ψάξτε από νωρίς για εισιτήρια αεροπλάνου ή άλλων μέσων. Αν προτιμήσετε low-cost αεροπορικές όπως η easyjet, θα βρείτε πολύ καλές τιμές, μερικούς μήνες πριν την πτήση. Μια λίστα των low-cost airlines θα βρείτε εδώ attitudetravel.com και εδώ low-cost-airline-guide.com

Τις πτήσεις από Αθήνα για όλα τα αεροδρόμια του κόσμου θα βρείτε εδώ, με ωραίους χάρτες: aia.gr Αν κάνετε stopover σε μια πόλη ή αν η επιστροφή σας είναι αρκετές μέρες μετά, καλό είναι να τηλεφωνήσετε στην αεροπορική εταιρία για confirmation της θέσης σας. Αποφασίστε που θα μείνετε. Αν διαλέξετε τη φιλοξενία από ντόπιους, επικοινωνήστε έγκαιρα μαζί τους και διαλέξτε τους προσεκτικά. Αν ψάξετε για hostel το καλύτερο site για αναζήτηση είναι το hostelworld.com. Hostel δε σημαίνει απαραίτητα δωμάτιο με πολλά άτομα. Μπορείτε να βρείτε και private rooms. Επίσης από την παραπάνω σελίδα θα βρείτε και budget hotels.

Για ξενοδοχεία, καλές τιμές κατά καιρούς έχω βρει στα sites: gtahotels.com & booking.com

Για μετακινήσεις μεταξύ πόλεων στην Ευρώπη, αν είστε πολλά άτομα, συνήθως συμφέρει οικονομικά η ενοικίαση αυτοκινήτου. Ψάξτε και συγκρίνετε τιμές.

Για δρομολόγια τρένων το καλύτερο site είναι το bahn.de (διαλέξτε την αγγλική γλώσσα από την αρχική σελίδα).

Για τις μετακινήσεις μέσα σε μια πόλη προτιμήστε το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη και ο ασφαλέστερος.

Πηγαίνετε για φαγητό σε μέρη που είναι γεμάτα από ντόπιους! Ψάξτε από πριν στο internet για συγκεκριμένες προτάσεις αν θέλετε. Αποφύγετε τις πολύ τουριστικές περιοχές.

Προσπαθήστε να μάθετε μερικές βασικές λέξεις της γλώσσας. Ένας χαιρετισμός και ένα ευχαριστώ στη γλώσσα τους είναι κάτι που μπορείτε όλοι να μάθετε και θα το εκτιμήσουν αρκετοί. Αν δε σκοπεύετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι (αρκετών ημερών) θα ήταν πολύ καλή ιδέα να αφιερώσετε χρόνο πριν το ταξίδι για να μάθετε τα βασικά της γλώσσας. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο για να μη μιλάτε μόνο με τους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας.

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα sites με πληροφορίες από ταξιδιώτες και forum για ερωτήσεις:

www.travelstories.gr/

www.traveltips.gr/

www.lonelyplanet.com/thorntree

www.virtualtourist.com/

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

La Motorista

Το ταξίδι συνεχίζεται..The journey goes on..

andeli

Traveller Photos & Texts

readink.gr

for readers & inkers

kalantzo.wordpress.com/

Here I will post my views and my photos. Thank you for visiting. All photos (C) Kostas Kalantzopoulos

ANDELI ® Bike Traveler Globe Riders™

2 Ride Destinations Around the World and More ...

12ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου Αττικής

Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων - Επίσημο ιστολόγιο

Taranta Blog

Taranta & Pizzica Salentina: Il Blog di TARANTA Channel - www.youtube.com/tarantachannel

Moto Adventures

Ταξίδι και μοτοσυκλέτα

cries and whispers

photo blog by Irina Vosgerau

ΟΧΙ ΣΤΑ ΞΥΔΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ταξιδιωτικές Πληροφορίες για δικυκλιστές και ΟΧΙ μόνο ...

pkarbmw

Ενα ταξιδιάρικο μοτοsite

Αρέσει σε %d bloggers: